Ημέρα… κρίσης για τους ΑΝΕΛ, παραμένει ο κίνδυνος διάλυσης της Κ.Ο.

Πολιτική

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα συνεδριάσει σήμερα, με στόχο τη διαλεύκανση του τοπίου σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του κ. Παπαχριστόπουλου.

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τις εργασίες της οποίας θα «μονοπωλήσει» το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Εν αναμονή των αποφάσεων του Προεδρείου της Βουλής περί πιθανής τροποποίησης του Κανονισμού, το κόμμα του κ. Καμμένου αναμένεται να έχει μία θυελλώδη συνεδρίαση, καθώς το μέλλον της Κ.Ο. κρέμεται από μία κλωστή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : MENELAOS MYRILLAS / SOOC
Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το ζήτημα της ΚΟ των ΑΝΕΛ
Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το ενδεχόμενο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει «ισχυρό», αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει την έδρα του, αφού πρώτα διασφαλίσει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της ψήφισης του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την Παρασκευή.

Σε περίπτωση επισημοποίησης της παραίτησης, ωστόσο, πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος διατηρεί κακές σχέσεις με τους ΑΝΕΛ.

Με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό της Βουλής, εφόσον ο κ. Κουίκ επιλέξει να ανεξαρτητοποιηθεί, τότε αυτομάτως διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, παρά την πρόσφατη προσχώρηση του Αριστείδη Φωκά.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι για τη συγκρότηση Κ.Ο. απαιτείται η ύπαρξη τουλάχιστον πέντε βουλευτών, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από το ίδιο ψηφοδέλτιο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φωκάς έχει εκλεγεί ως βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων.