Σενάρια για πρόταση μομφής κατά Βούτση

Κυρίως θέματα Πολιτική

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία. Η ενδεχόμενη τροποποίηση των διατάξεων του κανονισμού της Βουλής ώστε να μπορούν οι αρχηγοί των κομμάτων να διατηρούν τα προνόμιά τους ακόμη και εάν η κοινοβουλευτική τους ομάδα έχει λιγότερους από πέντε βουλευτές, βάζει σε σκέψεις το κόμμα της Πειραιώς.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα καθώς ο Νίκος Βούτσης έχει συγκαλέσει την Επιτροπή Κανονισμού προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις και η Νέα Δημοκρατία έχει προϊδεάσει πως κάτι τέτοιο δεν θα μείνει αναπάντητο.

Η «γαλάζια» παράταξη αντέδρασε έντονα μετά τη συνάντηση που είχε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος με τον πρόεδρο της Βουλής. Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι του ζήτησε ο Νίκος Βούτσης να διατηρήσει την έδρα του για 4-5 μέρες ακόμη, καθώς μέσα στη βδομάδα θα ψηφιστεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η Νέα Δημοκρατία, στο άκουσμα των δηλώσεων του Θ. Παπαχριστόπουλου μιλά για «πρωτοφανή ευτελισμό που έχουν επιβάλει στο κοινοβούλιο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος» και διαπιστώνει «μαγειρέματα της κυβέρνησης».

Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, εκτός τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία, δεν αφήνει αδιάφορους και τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς.

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήρθε και η τοποθέτηση της Μαρίας Σπυράκη, με την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. εκβιάζει τον πρωθυπουργό και να καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να «περιφρουρήσει το κύρος της Βουλής».