Σκέφτεται να παρέμβει ο Κ. Καραμανλής για τη συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική

Σε δημόσια παρέμβαση επί της συμφωνίας των Πρεσπών προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Εφόσον υλοποιηθεί, η παρέμβαση Καραμανλή αναμένεται με διπλό ενδιαφέρον:

Αφενός επειδή θα είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού επί ενός μείζονος σημασίας εθνικού θέματος, κίνηση σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για τον δημόσιο διάλογο.

Αφετέρου επειδή θα απαντά εμμέσως στις αιτιάσεις του Μαξίμου ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παρασυρθεί από την -καταγγελλόμενη ως εθνικιστική- πτέρυγά της και έχει απομακρυνθεί από το πνεύμα της γραμμής του Βουκουρεστίου, εκφραστής της οποίας θεωρείται άλλωστε ο κ. Καραμανλής.

Μέχρι στιγμής, και παρότι αρκετές φορές έχει προεξοφληθεί δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Καραμανλής έχει επιλέξει να μην τοποθετηθεί ευθέως για το αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η μοναδική μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένη αναφορά του ήταν ένα σχόλιό του με το οποίο κάλυπτε πολιτικώς το περιεχόμενο της σχετική ομιλίας της Ντόρα Μπακογιάννη το καλοκαίρι του 2018 (15 Ιουνίου) κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Στη συγκεκριμένη ομιλία, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για μία κακή συμφωνία που είναι προϊόν παραχωρήσεων της ελληνικής πλευράς.

Ειδικά για το ζήτημα της ιθαγένειας η κυρία Μπακογιάννη είχε αναφέρει ότι η πάγια ελληνική θέση ήταν ότι αυτή έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», ενώ για το ζήτημα της γλώσσας, ο χαρακτηρισμός της θα έπρεπε να συνδέεται με τη νέα ονομασία του κράτους.

Μία ημέρα μετά (16 Ιουνίου) κύκλοι του κ. Καραμανλή σημείωναν ότι «η ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Εφόσον η παρέμβαση Καραμανλή υλοποιηθεί, πληροφορίες λένε ότι θα είναι γραπτή και αναμένεται έως την Παρασκευή.

Μέχρι τότε ο πρώην πρωθυπουργός είναι πιστός στη γραμμή της σιωπής.